Aalborg Stiftstidende 21. oktober 1979.

 

Jens henrykkede alle 10.000 i Albert Hall

 


Foreningen Danske Folkedansere, der fejrede 50 års jubilæum så magtfuldt i går, begyndte sin tilværelse med et landsmøde i Aarhus ‑ og det hele udsprang af nogle folk med sans for sagen, der dansede de gamle ting i en dagligstue i København. Men meget handler nu om Nordjylland.

 

I det smukke jubilæumsskrift fortæller tidligere statsskovrider Poul Lorenzen om pionerår i Rold. I skoven genfandt han lyslevende nogle af de danse, han huskede fra drengeårene på samme egn.

 

Firkanten bl.a.

 

»Firkanten«s

vilde kehraus

JohannesV. Jensen skriver om den i en af Himmerlandshistorierne: »Nu spillede

Laust op til dans til »Firkanten«, . . . min Gud den gamle, forheksede turdans, det primitive raseri vor barndom knitrende som en st. Elms ild i håret! Lausts moder, den gamle gårdmandskone, dansede den som en egebul i sejlende skørter, tindrende af ungdom, og jeg fandt mig en veninde fra skoledagene, Karen Marie, nu en barket kone med syv fødsler bag sig, og førte hende ind i "Firkanten«s vilde kehraus. Tju! Hvem der en gang har lært at svinge en veninde til denne gamle, vrinskende melodi, vil aldrig finde sin barndom igen uden i den, og det blik, en grånet bondekone har til overs for sin danser, med hvem hun en gang gik i skole, er det tabte land.«

 

Poul Lorenzen og fru Lorenzen tog på Snoghøjkursus, hvor Andreas Otterstrøm og Aase Meier gav samtlige deltagere stroppeture. De kom hjem, begyndte at lære fra sig, og der blev stor tilslutning.

 

Med et udvalg af de bedste og mest interesserede, skriver Poul Lorenzen, dannede vi »Himmerlandskvadrillen « uden tanke på, at det skulle føre langt bort fra Rold og Rebild, ud over Himmerlands grænser ja helt ud i den store verden.

 

Himmerlandskvadrillen dansede også ved nogle af Rebildfesterne, og sandt er det, at det var folkedanserne, der gjorde Rebildfesten til Danmarks største folkefest.

 

Poul Lorenzen fortæller om stævnerne ude i den store verden. Det blev en oplevelse ‑ også for vor gamle spillemand Jens Frederiksen fra Als nord for Mariager fjord, hedder det i artiklen. Han var fisker af profession og nød i fulde drag havet og sejlturen under vejs til England. Han gik hele tiden op og ned ad dækket med sin violinkasse under armen. Den engelske lods spurgte kaptajnen, hvad det var for en gammel mand, der vandrede med en Violin. Kaptajnen svarede, at det var en gammel almuespillemand, som var på vej mod London, hvor han skulle spille for nogle folkedansere, som skulle til fest i Albert Hall.

 

»I Albert Hall«, udbrød lodsen »Nej, kaptajn, det er noget, man har bildt Dem ind!«

 

Men ikke desto mindre spillede Jens ene mand til vore dansere i The Royal Albert Hall, hvor 10.000 pladser var udsolgt to aftener i træk. Det er der vist ikke ret mange danske musikere, der har gjort.

 

Poul Lorenzen fortæller om den samtidige vækst i Salling, hvor de gik i gang med at sy de smukke Sallingdragter. Stoffet kunne man den gang ikke gå hen og købe. Så satte man væve op ‑ og i dag ligger den landskendte væveskole ved Salling Ungdomsskole i Jebjerg. Væven fanger.

 


Der er mange andre stævner uden for landets grænser ‑ og et stævne i Randers med turen til Spentrup og besøget hos Marius og Gudrun Fiil i Hvidsten kro. Øjnene dugges ved mindet. Vi glemmer det aldrig og ville ikke have undværet det.

 

                                                                     ob.